De maaltijden zijn belangrijke sociale momenten in het leven van Marokkanen. Ze eten meestal gezamenlijk rond grote schalen die volgestapeld ligt met voedsel.

Het eten wordt met de hand (de rechterhand!) van de schaal gepakt. Mannen en vrouwen eten apart; de mannen eerst.

Tajine is een populair gerecht: een stoofschotel die wordt bereid in een aardewerken pan met een vulkaanvormig deksel.

Couscous wordt in heel Noord-Afrika gegeten maar is van oorsprong Marokkaans. Meestal wordt het gerecht geserveerd op vrijdag —de heilige dag. Couscous wordt gemaakt van een graansoort die bestaat uit kleine korreltjes.
Het wordt gestoomd en geserveerd met vlees en meestal zeven verschillende groenten (zeven is een magisch getal).

Bij de bereiding worden kruidenmengsels gebruikt, die van moeder op dochter worden overgebracht. Zo kent iedere familie zijn eigen recept voor couscous.

 thee1.jpg

 Kefta (gekruide gehaktballetjes aan een spies) en mechoui (geroosterd lamsvlees) zijn andere hoogtepunten van de Marokkaanse keuken.

En dan is er natuurlijk de muntthee, altijd bereid volgens een vast ritueel. De basis is groene thee, waaraan blaadjes munt worden toegevoegd. Dan gaat er suiker in het theepotje, ontzettend véél suiker.

De thee (zie foto) wordt geserveerd in kleine glaasjes. Bij het inschenken wordt de theepot eerst heel hoog gehouden om dan met een vloeiende beweging omlaag te worden gebracht. De ervaren theeschenker morst geen druppeltje.

Na drie glaasjes is het tijd om weer op te stappen. Dat wordt niet met zoveel woorden gezegd, maar iedere Marokkaan weet het. Handig om te weten als je als buitenlander uitgenodigd wordt voor de thee!

 Volgende maandag gaat onze redactie van deze Marokkaanse eetgewoonten genieten in het restaurant ‘Fez‘.  Een uitgebreid verslag krijgen jullie zeker.

Advertenties