Eurosong perikelen 

Het Eurosong gedoe, we kennen het allemaal wel. Enkele weken lang wordt er elke zondagavond een preselectie uitgezonden met de meest idiote nummers. Om dan nog te zwijgen over het uiteindelijke Eurosonggebeuren, waar alle landen zich verenigen om te laten zien met wat ze dit jaar op het podium willen pronken. Of je nu een zangtalent bent of niet, als je een goed ‘eurosongnummer’ kan brengen heb je veel kans om geselecteerd te worden. 

 

Voor Marokko voorlopig (nog) geen Kate Ryan-achtige toestanden dat een fortuin kost aan kledij. Nee, het gerucht gaat dat koning Hassan II van Marokko zo boos was dat Marokko als laatste eindigde (1980), dat hij besloot dat Marokko nooit meer mocht meedoen. Dat was dan ook de eerste en de ‘laatste’ keer dat Marokko deelnam aan het fameuze Eurosongfestival.

 

Ondanks het feit dat Marokko een Afrikaans land is, mocht het wel deelnemen omdat het lid is van de European Broadcasting Union. Marokko zendt de halve finale en de finale wel nog elk jaar uit maar als er een verboden optreden komt (dwz: teveel bloot of teksten die tegen de islam zijn), zenden ze reclame uit. Volgens het EBU-reglement moet je alles uitzenden als je zelf meedoet.

 

De marokkaanse commerciële TV “2M TV”  heeft een aanvraag gedaan voor het EBU-lidmaatschap zodat het in de toekomst kan deelnemen aan het Eurovisiesongfestival en het Junior Eurovisiesongfestival. Afwachten dus of Marokko in 2009 weer zal deelnemen…

(Bron: wikipedia)

Advertenties