Marokkaanse mode 

Kleding heeft een krachtige familiaire en sociale rol in Marokko. De traditionele kleding heeft de maatschappelijke maar ook de economische veranderingen in het land overleefd. Het resultaat vind je terug in een combinatie van conservatieve en moderne stijl. In de stad zie je vandaag de dag traditionele kleding  in moderne stoffen vermengd met de Europese modetrends.

Enkele traditionele kledingstukken:

  • jellaba/djellaba: lang los gewaad van stof, met wijde mouwen en een capuchon. Je vindt ze in verschillende kleuren en texturen afhankelijk van het seizoen, mode en de persoonlijke smaak.
  • babouches: de traditionele schoenen van Marokko. De eerste babouches hadden een gele of witte kleur en er kwam geen versiering aan te pas. De modernere uitvoering babouches wordt gemaakt van leer of karton en overtrokken met zijdefluweel. Ook worden er motieven opgeborduurd met goud- of zilverdraad.
  • choukara: typische Marokkaanse schoudertas die versierd is met  stempelafdrukken, geborduurde motieven en fijne gekleurde reepjes leer. 

Marokko in Antwerpen

Hoe het zit met de traditionele klederdracht van de Antwerpse Marokkanen hopen wij nog te ontdekken in onze verdere zoektocht naar het leven van de Antwerpse Marokkaan.

Advertenties