Belgische Staatsveiligheid werkt samen met terrorist   

De Belgische Marokkaan Abdelkader Belliraj die op 18 februari werd opgepakt in Marokko omdat hij het brein zou zijn achter een islamitische terreurgroep, is jarenlang informant geweest van de Belgische Staatsveiligheid. Dat kopte De Morgen op zaterdag 1 maart op haar voorpagina.                                                                                              

Volgens DM had de federale politie geen weet van Bellirajs status als informant, wat impliceert dat Staatsveiligheid deze informatie niet heeft overgemaakt aan het Orgaan voor de Coördinatie en Analyse van de Dreiging (OCAD), een instelling die het uitwisselen van gegevens tussen de verschillende diensten zou moeten vergemakkelijken.

Het Comité I zal nu, op bevel van minister van Justitie Jo Van Deurzen, een onderzoek voeren “naar de manier waarop de inlichtingendiensten in deze zaak met hun informatiewinning en informatieverwerking zijn omgegaan”.

De resultaten van dat onderzoek moeten duidelijkheid brengen over het feit of Staatsveiligheid al dan niet op de hoogte was van Bellirajs plannen en waarom ze de informatie in dat geval niet onmiddellijk heeft doorgespeeld aan het OCAD en daarmee aan de federale politie.   

bron: De Morgen 

Advertenties