Arganolie, het goud van Marokko  

Vloeibaar goud

Arganolie is een zeldzaam lekkere en een zeldzame olie, die met de hand wordt geperst. Dat gebeurt alleen nog in het zuiden van Marokko, de enige plek ter wereld waar de boom ‘Argania Spinosa’ nog overleeft. Unesco heeft de zinderende vlakten rondom Agadir om die reden tot werelderfgoed uitgeroepen. Berbervrouwen kraken daar de keiharde noten -18 keer zo hard als hazelnoten- en persen de zaden, nog altijd op dezelfde manier als ze dat eeuwen geleden deden:  tussen een steen op de grond en een in hun hand. Dat levert de prachtige gloedvolle Arganolie op.  

Oerboom
De Argania Spinosa groeide al 25 miljoen jaar geleden. Elke boom kan 400 jaar oud worden. Dankzij wortels die tot 30 meter diep kunnen, overleeft de boom de grote hitte van de woestijn. Dauw en mist brengen hem meestal voldoende vocht.

Vruchten en zaden

Eens in de twee jaar verschijnen er bloemen en groengele vruchten in de brede kroon van deze sterke boom. Uit de zaden in hun pit wordt de Arganolie gewonnen. Er is zo’n 40 kilo vruchten nodig – de opbrengst van een hele boom – voor een liter olie. De vruchten zijn te bitter om te eten. Maar geiten houden ervan en klimmen er graag voor in de takken. Een bizar gezicht, dat wel steeds ongewoner wordt, omdat het alleen wordt toegestaan bij bomen waarvan geen olie voor de markt wordt verkregen.   

Persing
In de schaduw van hun huizen breken Berbervrouwen de pitten tussen twee stenen. De twee a drie ongekneusde zaden worden er zorgvuldig uitgehaald en ontdaan van hun bitter smakende vliesje. De zaden worden dan op kleine houtskoolvuurtjes licht geroosterd. Vervolgens worden ze in een stenen handmolen gemalen, tot een dunne pasta ontstaat. Die pasta kneden de vrouwen met gekookt bronwater urenlang, tot de okerkleurige olie vrij komt. Het productieproces is een traditie die door vele eeuwen heen tot perfectie is gebracht.

Smaak
In de smaak van Arganolie herken je een subtiel samenspel van hazelnoten, sesam en warm, versgebakken brood. Arganolie, een rage in buitenlandse topkeukens is onovertroffen in salades, over vlees en vis. De nootachtige smaak is heerlijk over warme pasta, couscous of rijst. Maar Arganolie is ook erg lekker over ijs, hangop of creme brulee, en over allerlei vers fruit. Traditioneel is de combinatie van Arganolie, honing en amandelen, of een zijdezachte Arganmarinade voor geitenkaas.
 

Gezondheid

Arganolie wordt ook gebruikt tijdens schoonheidrituelen : Arganolie wordt onder andere in verband gebracht met verhoging van de weerstand van het organisme en ondersteuning van het immuunsysteem. Het is dus in feite een medicinale vrucht. Het wordt gebruikt na het hammam-ritueel in Marokko, maar ook steeds meer schoonheidscentra in België gebruiken de olie, omwille van haar talrijke troeven. Arganolie geeft bovendien een zachte huid, bevordert de celvernieuwing en nog veel meer.
Arganolie wordt steeds populairder : Zo gebruikt het merk Head&Shoulders olie-extracten van arganolie voor haar nieuwe shampoo voor zijdezacht haar.
  23038124.jpg

Eerlijke kwaliteit

Argand’Or heeft het Biologisch keurmerk en betaalt de Berbers waar zij recht op hebben (FairTrade). Zij financiert waterbouw- en windmolenprojecten en verzorgt nieuwe aanplant van de boom die van levensbelang is in de strijd tegen de oprukkende woestijn. Argand’Or heeft het alleenrecht de Arganolie producerende cooperaties van Berbervrouwen “UCFA” wereldwijd te representeren en wordt erkend door de koning van Marokko. Deze heeft Argand’Or ook het keurmerk toegekend waaraan handgeperste Arganolie te herkennen is (zie boven).Op de Biofach 2005 werd de handgeperste Arganolie van Argand’Or product van het jaar.  

Advertenties