Bakkerij Al Amien 

Temidden van het alom bekende Kiel, meerbepaald in de Hendriklei, vind je bakkerij “Al Amien”. Al Amien is niet zoals de andere traditionele bakkerijen, de mix van Europese en Marokkaanse lekkernijen vormt een uniek geheel. De lekkere zoetigheden komen meteen op je af als je binnenkomt en de woorden ‘honger’ en ‘zin in iets lekkers’ zijn bij een eerste indruk niet weg te denken. Bakkerij Al Amien wordt uitgebaat door twee bakkers. Éen die alle Europese recepten bereidt en een andere die de Marokkaanse voor zijn rekening neemt. Beiden hebben ze een opleiding op de kokschool ‘Piva’ in Antwerpen achter de rug dus het vakmanschap ontbreekt niet in deze zaak en dat merk je. Ik sprak met verkoopster ‘Jamilla’ over het reilen en zeilen in de bakkerij.  

Kan U iets vertellen over de verschillende soorten Marokkaanse koekjes?

De meeste koekjes worden op basis van amandel bereidt. Amandelkoekjes zijn de lekkerste maar ook de duurste in Marokko, omdat amandel daar een luxeproduct is. Maar er zijn natuurlijk ook Marokkaanse koekjes op basis van ‘gewone’ noten. 

Waarin zit het essentiële verschil tussen de Westerse en Marokkaanse eetcultuur?

De Marokkaanse bevolking eet gewoon meer, meer brood en gebak. Als hier een Belg komt en vraagt naar een gebakje dan zegt hij bijvoorbeeld ‘amaj, zo groot’ terwijl een Marokkaan makkelijker zegt ‘amaj, zo duur voor een klein gebakje’. Ook zal een Belg makkelijker één koffiekoek de man nemen terwijl een Marokkaan eender drie tot vier koffiekoeken of gebakjes per persoon rekent. Maar het eten als familiale aangelegenheid omschrijven zou ik niet echt doen.  

Als Jamilla mij één ding zou aanraden om te kopen zijn het de Marokkaanse koekjes (die ik tussen haakjes gratis meegekregen heb Mmmm!). Maar zelf verkiest ze toch een Belgisch gebakje boven een Marokkaans koekje omdat ze dat te zoet vindt en van een Belgisch gebakje kan ze daarom meer eten.   

Advertenties