Arabisch Feesten

 

PoléPolé, Feest in het Park, Sfinks Festival, het zijn enkele namen die we zeker kennen. Maar een Arabisch festival, buiten het Moussem festival dan, is al wat minder gekend. Toch is er nog iemand anders in ons eigen Antwerpen die zich hier mee bezighoudt. Fahdi Yarti en Rashid zijn de bezielers van het evenementenbureau “Arabian Nights”. We hadden een praatje met één van hen en maken kennis met “fuiven” op zijn Arabisch.

 

 

 Wie, wat, hoe?

Arabian Nights is een cultureel evenementenbureau dat nog maar sinds vorig jaar bestaat. Een groepje vrijwilligers zorgt ervoor dat alles werkelijkheid wordt. “Het is de bedoeling om mensen kennis te laten maken met de Marokkaanse cultuur. We proberen om op jaarbasis enkele festivals te brengen en met der tijd steeds meer en nieuwere dingen te organiseren. Het is de bedoeling om er later subsidies voor te krijgen zodat we wat minder commercieel te werk kunnen gaan”.

 

 

Mannen niet toegelaten

Het begon allemaal met één concept op 14 oktober 2007, namelijk “het Feest van de Vrouw”. “We kozen voor vrouwen omdat zij in de Marokkaanse gemeenschap minder naar voor geschoven worden en zo hebben ook zij een dag die rond hen draait”. Mannen niet toegelaten dus.

 

 

Vorig jaar kwamen maar liefst 500 bezoekers naar de luxe locatie La Riva om zichzelf de ogen de kost te geven aan nieuwe kledij. Want daar draait het vooral om op “het Feest van de Vrouw”. Bekende ontwerpsters uit Marokko en Nederland stellen er hun nieuwste trouwjurken voor aan het publiek. Tijdens een mode defilé kunnen de bezoekers de Marokkaanse haute couture bewonderen, beter gekend als Negaffa of Ziana.

 

Er zijn ook muziekacts en henna kraampjes om zo de perfecte avond te creëeren voor toekomstige bruiden. Dit jaar brengen ze er zelfs een vleugje Flamenco en Bollywood in. En niet enkel Marokkanen komen een bezoek brengen. “Ook Antwerpenaren komen tickets kopen. Het zijn vaak mensen waarvan er iemand in de familie is die getrouwd is met een Marokkaan. Of ze hebben Marrokaanse buren en willen gewoon wat meer te weten komen over onze cultuur.”

 

 

Maghreb festival

Dit jaar heeft Arabian Nights iets nieuw in petto. Op zondag 27 april zal het “Maghreb Festival” voor de eerste keer het daglicht zien. Het wordt een muzikaal festival in La Riva met topartiesten uit Marokko. “Maghreb verwijst wel naar de Noord-Afrikaanse landen zoals Marokko, Algerije en Tunesië, maar toch zijn het vooral Marokkaanse artiesten die komen optreden. Dit sluit natuurlijk niet uit dat we in de toekomst ook mensen uit bijvoorbeeld Libanon kunnen boeken. De presentatie gebeurt in het Nederlands en het Frans, zo hopen we een breed publiek aan te spreken. Het Moussem festival brengt een meer artistieke en ietwat klassiekere muziek. Wij proberen een jonger publiek te bereiken, zeg maar tussen de 18 en 45 jaar.”

 

 

 

Toekomstplannen

 

 

Benieuwd zoals we zijn vraag ik hoe het met de toekomst zit. Wat zijn ze nog van plan te oganiseren? (lacht) “Ik ga nog niet al onze geheimen blootgeven maar ik zal je al verklappen dat we iets rond comedy gaan doen. Opkomende stand-up comedians willen we volgend jaar de kans geven om wat bekender te worden. In 2009 zouden we ook graag 3 concepten in Nederland willen organiseren en 3 in België. Er zijn namelijk heel veel Nederlanders die geïnteresseerd zijn in wat wij doen.”

 

Arabian Nights is nog maar net begonnen maar kijkt al ver vooruit. Wie weet staan we binnenkort allemaal te shaken op Arabische beats in plaats van te jumpen of te “tectoniken”. Wij kijken er al naar uit.

Advertenties