Buikdansen met Aïda

Restaurant Fez biedt meer dan heerlijke Marokkaanse gerechten alleen. Elke zaterdag kan je hier immers genieten van de sierlijke bewegingen van Aïda Dunïa. Voor degenen die het niet bij bewonderen alleen willen houden, geeft Aïda sinds kort ook zelf een workshop buikdansen. Wij hadden een babbel met Aïda en volgden een les mee, om te ontdekken wat buikdansen nu zo leuk maakt.

 

Dansles geven in een restaurant, zoiets verwacht je niet meteen.

Ja, ik weet het maar eigenlijk is dat allemaal toevallig gekomen. Ik dans hier nu al 2 jaar op zaterdagavond en mensen bleven mij maar vragen of ik ook les gaf. De baas van Fez heeft mij dan voorgesteld om hier lessen te geven, en eigenlijk is het alleen maar een goede zaak dat ik dat hier kan geven.
Hoezo, een goede zaak?

Ik mag de ruimte onder Fez gratis gebruiken en dat maakt het alleen maar goedkoper voor de vrouwen die de cursus komen volgen. Bovendien hebben we tijdens de cursus een halfuur pauze, waarin Fez ons voor een aanvaardbare prijs een lichte, maar heerlijke maaltijd aanbiedt. Zo kunnen we wat bijpraten, of vragen stellen aan elkaar terwijl we even op rust komen. Het enige nadeel is dat hier nog allemaal lampjes aan het platfond hangen en dat er nog geen echte spiegels zijn. Maar binnen een paar weken heb ik er andere zaal ter beschikking, ook gratis maar groter. Als we daar gaan dansen kunnen we wel niet meer genieten van Fez’ maaltijd, maar het is inderdaad wel geschikter om dansles te geven.
Het is de eerste keer dat je een buikdanscursus geeft, hoe hebben de deelneemsters deze cursus ontdekt?

De deelneemsters zijn tussen de 19 en 29 jaar, en sommigen van hen hebben mij aangesproken omdat zij mij hadden zien dansen tijdens het uitgaan. Anderen komen eten in Fez en zien mij daar dansen, of zien mij affiche hangen. Deze vrouwen willen leren dansen, afvallen of eens iets laten zien in de discotheek. Ik heb nog niet echt reclame gemaakt, omdat dit eigenlijk een soort van proef is. Ik wil eerst nog ontdekken wat de mogelijkheden zijn en dit dan eerst verder uitwerken.
Buikdansen wordt bijna in de hele Arabische wereld gedaan, wat onderscheidt de Marokkaanse van de andere vormen?

Er zijn inderdaad heel veel verschillende vormen van buikdansen, en door de jaren heen zijn vele vormen nog eens aangepast door de verschillende invloeden. Er zijn Egyptische, Afrikaanse, Libanese, Turkse en zelfs Griekse invloeden. Alle verschillende vormen van buikdansen onderscheiden zich van elkaar door het ritme, de kledij en de attributen. In Marokko is er de buikdansvorm Rai, deze heeft een bepaald ritme en wordt gekenmerkt door het veel schudden van de billen. In Turkije ligt het ritme veel sneller en zijn er ook veel meer trillingen. In Saoedi-Arabië springt men constant en beweegt men ook meer met het haar. Tenslotte hebben Westerse en vooral Amerikaanse invloeden het buikdansen ook nog eens beïnvloed. Tegenwoordig komen de danseressen met een soort cape, mantel binnen en wapperen ze daar mee. Oorspronkelijk werden zulke dingen nooit gebruikt.
Welke vorm van buikdansen leer jij dan vooral aan?

Ik leer de deelneemsters de basisstappen van het buikdansen aan, er is niet echt een bepaalde soort dat ik hen aanleer. Wij dansen op moderne oriëntaalse muziek, die voor iedereen leuk klinkt. De sessie is ook een vervanging voor je fitnessabonnement want vooral tijdens de opwarming werken wij aan de versteviging van het lichaam. Daarna doen we technieken en choreografie, want het is wel de bedoeling dat de deelneemsters na deze sessie een klein optreden geven. Voor mijn workshop wil ik de vrouwen vooral de basisstappen aanleren, zonder daarin te specifiek te worden.
Je geeft de cursus in een Marokkaans restaurant, maar dat is voor jou dus de enige link met Marokko ?

Marokko associeer je sowieso met buikdansen, maar het omgekeerde hoeft niet persé het geval te zijn. Ikzelf heb het buikdansen ontdekt door een Algerijnse vrouw. Nadien heb ik een paar maanden in Saoudie-Arabië en Dubaï gedanst dus ik beheers wel wat vormen van het buikdansen. Ik dans op trouwfeesten, kinderfeestjes, en ook op vrijgezellenfeesten en op al deze evenementen dans ik anders. Als ik in restaurants dans dan probeer ik wel de tradities van de landen te behouden. De vrouwen die mijn cursus volgen zijn allemaal beginnelingen, zij willen gewoon dansen en hun lichaam in vorm houden of verstevigen.
Echte versteviging heb jij niet meer nodig, heb je zo’n mooi lichaam door het buikdansen?

Ik woog vroeger meer als nu. Nu heb ik op een weekend soms vier à vijf optredens en reken maar dat ik daar van afval. Het buikdansen heeft mijn spieren vooral verstevigd (toont haar harde beenspieren), maar het is ook nog op andere manier goed. Ik had vroeger bijvoorbeeld een groeistoornis en enorm last van mijn rug. Door het buikdansen kan ik momenteel zelfs volledig in brug gaan staan! Door het dansen leer je ook om te gaan met je eigen lichaam, en kom je tot rust. Ook geestelijk is het dus goed.
Je beweert dat iedereen kan leren buikdansen, maar dat is gemakkelijk gezegd voor iemand die al ongeveer heel haar leven met dansen bezig is.

(lacht) Ja, ik ben inderdaad wel al lang met dansen bezig maar ik ben er van overtuigd dat iedereen de basispassen kan aanleren. Nadien moet je natuurlijk blijven oefenen om jezelf dan te verbeteren. Maar iedereen heeft wel een andere stijl, dat merk ik zeker nu ik workshops geef. Sommigen zijn goed in het trillen, anderen in heupbewegingen, en nog anderen met handbewegingen. Ik kijk per persoon waar zij op moet letten, om hen toch op één lijn te brengen.
Als we naar buikdanseressen kijken dan maken zij vooral veel heupbewegingen in plaats van buikbewegingen. Waarvan komt de naam buikdansen dan?

Ja, de meeste bewegingen vertrekken vanuit de benen en de heupen, maar natuurlijk beweegt daardoor de buik mee. De meeste buikdanseressen dragen lange rokken en daardoor wordt alle aandacht natuurlijk gevestigd op de buikzone. In landen zoals Saoedi-Arabië zijn danseressen ook veel zwaarder en bij de minste beweging beweegt hun buik dan ook (glimlacht). Bij ons moet je niet als mollige danseres gaan buikdansen want het publiek wil dit gewoon niet.
Wat vind je van het feit dat men buikdansen tegenwoordig snel associeert met verleiden?

Buikdansen is wel sensueel maar het is zeker niet vulgair. Kijk bijvoorbeeld naar Shakira, wat zij doet vind ik geweldig en niet vulgair. In dancings dansen danseressen in doorschijnende kleding, in bikini, of zelfs in lingerie en dat vind ik eerder verleiden. Het is ook nooit het dansen op zich dat vulgair is , maar eerder de manier waarop je er staat. Bij buikdansen is enkel je buik bloot, maar voor de rest heb je lange gewaden aan. Een beetje verleiden mag uiteraard, maar ik ben er van overtuigd dat buikdansen niet plat en goedkoop is.

 

Na deze babbel trek ik mijn legging aan en begin ik vol enthousiasme aan de dansles. De sfeer zit er meteen in, maar na een halfuur moet ik toegeven dat buikdansen fysiek zwaarder er is dan gedacht. De heerlijke maaltijd, de groepsfeer, en de gedachte om binnenkort een heel klein beetje te kunnen dansen zoals Aïda compenseren mijn pijnlijke spieren de volgende morgen. Ik beslis dan ook om mij definitief in te schrijven in Aïda’s danscursus.

 

Advertenties