“Kasbah” stukje Marokko in Antwerpen

Kasbah

Kasbah is in Marokko een onderdeel van de medina. Een gebouw dat zich kenmerkt door hoge muren. Vroeger werd de medina gebruikt als woning voor het dorpshoofd. De meeste kasbah’s zijn momenteel niet meer in gebruik en doen vooral dienst als toeristische attractie. In Antwerpen is ‘Kasbah’ een gezellig, authentiek Marokkaans winkeltje dat wordt uitgebaat door een Belgische vrouw.

 

Stukje Marokko in Antwerpen

Het land Marokko heeft de vrouw als het ware altijd al geïntrigeerd. Haar oorspronkelijk idee was om daar een B&B (Bed and Breakfast, nvdr.) uit te baten. Maar dat zag haar familie niet bepaald zitten: ‘Allez, zo ver weg…!’. Daar kunnen we de mensen natuurlijk geen ongelijk in geven. Toch gaf de vrouw haar interesse voor Marokko niet helemaal uit de handen. Ze besloot een stukje Marokko naar Antwerpen te brengen en daar is ze helemaal in geslaagd. Met een deel van onze redactie (Kirsten, Melissa en Lynn) trokken we erop uit om eens een kijkje te nemen in de Marokkaanse interieurwinkel.

 

Duizend en één nachten

Als je binnenkomt, word je meteen meegezogen in de duizend en één nachten sfeer. Felgekleurde lampen hangen aan het plafond, mooie handgemaakte borden hangen tegen de muur en de échte aardewerken, niet-gekleurde, tajines zijn ook talrijk aanwezig. De behulpzame eigenares begint ons meteen in te wijden in de Marokkaanse tradities. Zo vertelt ze dat ze dat de borden in Marokko tegen de muur gehangen worden omdat foto’s ophangen er verboden is. Ook toont ze ons in alle fierheid haar collectie juwelen: Touaregjuwelen. Dat zijn juwelen van de nomaden. Zo is er bijvoorbeeld het gelukskruis dat vaak op trouwfeesten wordt gegeven. De typische henna en ook de verse henna (die bovendien een enorm fijne structuur heeft en een beetje groenig van kleur is) gaat, letterlijk, niet aan onze neus voorbij. Bovendien krijgen we nog een leuk weetje mee: berberaardewerk wordt niet vaak meer gemaakt omdat het overgegeven wordt van moeder op dochter. De tekening die op het aardewerk te zien is, is bij elk stuk uniek. Iedere familie heeft zijn eigen creatie.

Wil je zelf een stukje Marokko opsnuiven of een uniek Marokkaans stuk om je interieur net dat tikkeltje meer cachet te geven, ga dan eens een kijkje nemen bij Kasbah:

 

Kasbah

Vlasmarkt 13

2000 Antwerpen

 

 

 

 

 

 

 

Foto’s volgen later …

 

 

 

 

Advertenties