De Koninklijke Stoeterij van Bouznika: de legende leeft

Meer dan twee eeuwen geleden vonden rondreizende handelaren er nog een veilig onderkomen voor de nacht. Vandaag slapen er enkel nog paarden. De Koninklijke Stoeterij van Bouznika, prinselijk onderkomen van de Arabische Volbloed, werd zo’n twintig jaar geleden in opdracht van koning Hassan II gebouwd op de restanten van de plaatselijke karavanserai en is de modernste van de vijf Koninklijke Stoeterijen van Marokko. 

Verspreid over vijftien hectaren vind je er uitgestrekte weiden, immense rijbanen en prachtige stallen afgewerkt met cederhout. Een kunstmatig aangelegd meer waarin regenwater wordt opgevangen, zorgt niet enkel voor het welslagen van de gerst-en haveroogst, maar onderhoudt tevens de weelderige bloemenperken die de lanen sieren. Excellentie in alle domeinen is hier de leuze. Het verhaal over het ontstaan van de Arabische Volbloed indachtig, gebeurt hier dan ook de selectie weloverwogen en uiterst zorgvuldig.

Volgens de legende zou Allah de Arabische Volbloed geschapen hebben uit een handvol zuidenwind terwijl hij volgende woorden sprak: “Uw naam zal Arabier zijn en Deugd zal in uw manen zijn vervlochten… Ik maak van uw meester tevens uw vriend en geef aan u de kracht om te kunnen vliegen zonder vleugels”. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de bedoeïenen er in de loop der eeuwen steeds naar hebben gestreefd om het ras ‘asil’ (raszuiver, nvdr) te houden en dat ze het dier beschermd en vereerd. Een taak die vandaag de dag vol toewijding wordt verdergezet door de fokkers van de Koninklijke Stoeterij.

Naast het in stand houden van het ras heeft de Koninklijke Stoeterij van Bouznika als voornaamste doelstelling om fokkers zo goed mogelijk te helpen. De meeste van hun hengsten worden dan ook gratis of tegen een kleine vergoeding ter dekking gesteld. Hun nakomelingen zijn over het algemeen veelbelovend en de meeste presteren dan ook zeer goed op de talloze “concours hippiques pour pur-sang arabes”.

Advertenties