In de naam van De Roos

Een doordeweekse lenteavond in de Antwerpse Zurenborgwijk. De laatste zonnestralen kleuren de gevels diep oranjerood en geven de buurt iets melancholisch. Hier ligt, een beetje verscholen in de donkere Draakstraat, de klassieker onder de Marokkaanse restaurants van ’t Stad: El Warda.

Van zodra je El Warda (De Roos) binnenstapt, word je overspoeld door de zweverige 1001-nachtsfeer. Zandkleurige muren, kleurige lampionnetjes en her en der verspreid prachtig versierde onderzetborden. De traditionele muziek die zachtjes op de achtergrond weerklinkt, maakt het geheel compleet.

We beginnen met de ‘amuse-geulle’. Dertien kleine schaaltjes met daarin evenveel verschillende Marokkaanse slaatjes en hapjes op basis van kraakverse groenten en verrassende tapenades. Een aanrader voor wie houdt van een beetje avontuur op zijn bord. Nadien valt de keuze op respectievelijk de ‘bouillabaisse’ en de ‘roz bahri’ (gebakken rijst met zeevruchten). Kirsten en Melissa houden het bij de ‘frag machoui’ (gegrilde kippenspiesjes) en ik ga resoluut voor de ‘gamba’s op hosimiwijze’. De kippenspiesjes zijn weinig verrassend en het vlees zelfs een beetje taai. De gerechten met zeevruchten benaderen daarentegen bijna de perfectie. Het vlees is mals en precies goed gekruid. Om – letterlijk en figuurlijk – duimen en vingers van af te likken.

De avond afsluiten met de wereldvermaarde ‘flensjes Fatima’? Verleidelijk. Maar wegens geen extra knopen aan onze broeken die we kunnen openzetten, besluiten we wijselijk te passen. Marokkaanse muntthee dan maar. Met een druppeltje oranjebloesem, want dat bevordert de spijsvertering…

El Warda is een aanrader voor iedereen die wil doordringen tot de geheimen van de Marokkaanse keuken.

 

Sfeer: 7 – Keuken: 8,5 – Bediening: 7,5 – Prijs/kwaliteit: 8

Advertenties