Mollywood… het Hollywood van Marokko

 

 

Kent u het Marokkaanse stadje Ouarzazate? Ik ben er zeker van dat u het wel kent, maar dat u er zich nooit van bewust bent geweest.

 

Ouarzazate is namelijk al jaren de ideale locatie om tal van Hollywoodfilms op te nemen zoals Gladiator, Babel, The Sheltering Sky, …

 

De inwoners van dit stadje doen ook een aardige duit in het zakje. De meesten onder hen verdienen hun brood als figuranten in de vele films. Verder vinden we er ook timmermannen, gipsbewerkers en zelfs staalbewerkers gespecialiseerd in het maken van schilden, zwaarden en helmen.

 

Ouarzazate is een klein stadje aan het begin van de woestijn. In 1928 werd het opgericht als garnizoenstad dor het Franse protectoraat. Filmproducenten kiezen dit stadje, met zo’n 40.000 inwoners, omwille van het natuurlijke decor, de goedkope arbeid, maar vooral omwille van het oogverblindende en heldere zonlicht.

 

Maar uiteraard is alles niet altijd rozengeur en maneschijn. De filmindustrie is erg gevoelig voor politieke spanningen waardoor er soms maanden geen werk is. Na elf september en de oorlog in Irak bleef het een paar jaar stil in Ouarzazate. De Marokkaanse regering besloot toen een handje toe te steken en ook de koning hielp hierbij.

Het leger staat sindsdien in voor de beveiliging en mag zelfs ingezet worden als figuranten in films. Ook is er de mogelijkheid om echte wapen set gebruiken. Bijkomend worden buitenlandse producten vrijgesteld van btw, op voorwaarde dat ze een Marokkaanse producent inhuren.

 

Van de miljoenen dollars die worden verdiend en die de filmproducenten ter beschikking hebben, komt er maar weinig terecht bij de gewone bevolking en zelden zien de figuranten zichzelf verschijnen op het grote scherm.

Toch zijn de inwoners steeds blij als ze te horen krijgen dat er een nieuwe film op komst is.

 

Enkele van de films die er werden opgenomen zijn:

 

  • – Babel
  • Gladiator
  • Kundum
  • Kingdom of Heaven
  • Asterix en de Olympische Spelen
  • Lawrence of Arabia
  • Edipo Re
Advertenties